Timmer Psychiatrie is een tweedelijns GGZ instelling. Dit betekent dat u een verwijzing voor de 'Specialistische GGZ' van de huisarts nodig heeft om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw behandeling. De huisarts geeft in de brief ook aan waarom deze zorg nodig is.
Vergoeding door de zorgverzekeraar
De praktijk hanteert de tarieven voor 2023 zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Deze zijn algemeen geldend voor GGZ behandelingen.
Voor 2023 heeft de praktijk (nog) geen contracten afgesproken met verzekeraars. Belangrijkste reden is dat de inmenging van verzekeraars niet altijd ten goede komt aan de uitoefening van de psychiatrische praktijkvoering.
Welke polis?
Indien u een restitutiepolis heeft, wordt over het algemeen 100% van de kosten van uw behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Als u een naturapolis heeft, vergoedt uw zorgverzekeraar over het algemeen slechts een gedeelte van de kosten. Het gedeelte van de kosten, dat niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, wordt bij u in rekening gebracht. Vraag altijd bij uw zorgverzekeraar na wat voor polis u heeft en hoeveel er vergoed wordt.
Wij adviseren u om een restitutiepolis af te sluiten. De kosten per maand zijn weliswaar iets hoger dan bij een naturapolis, maar u weet dan zeker dat uw behandeling vergoed wordt.
Hieronder vindt u een overzicht van de kosten van restitutiepolissen van de verschillende zorgverzekeraars voor 2023, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.
Toestemming zorgverzekeraar
Als je bij ons in behandeling wilt terwijl wij geen contract hebben met jouw zorgverzekeraar, kan het zo zijn dat de zorgverzekeraar van jou verlangt dat je vooraf toestemming vraagt. Zonder toestemming krijg je de zorg niet vergoed. Die toestemming heet in verzekeringstermen een machtiging. De zorgverzekeraar vraagt om uitgebreide informatie (verwijsbrief, behandelplan, offerte etc.) om de machtigingsaanvraag te kunnen beoordelen. Wij kunnen de machtigingsaanvraag ook namens jou indienen, als je ons hiervoor toestemming geeft.
Wat betekent dit voor jou?
Na de intakeprocedure stelt je behandelaar een behandelplan op. Dit behandelplan wordt samen met andere informatie in een machtigingsaanvraag gegoten waarin wij de zorgverzekeraar vragen om toestemming te geven voor de geadviseerde behandeling. Zorgverzekeraars geven aan dat zij een termijn van 10 werkdagen hanteren waarbinnen zij een reactie geven. In de praktijk kan dit soms langer duren. Wanneer je zorgverzekeraar toestemming geeft, mag je bij ons in behandeling en worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed.
Binnen de Specialistische GGZ (SGGZ) worden de kosten gedeclareerd volgens het Zorg Prestatie Model. Alleen de directe tijd waarin u contact heeft met uw behandelaar wordt in rekening gebracht, maar in die tarieven is ook de zogenaamde indirecte tijd verwerkt. Hierbij kunt u denken aan verslaglegging, voorbereiding, interpretatie van testuitslagen, informeren huisarts, brieven etc.
De tarieven voor de verschillende disciplines worden jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld en gepubliceerd in een tariefbeschikking. De tariefbeschikkingen voor 2022 kunt u (in PDF) downloaden door hier te klikken en te kiezen voor de bijlage: tarieven GGZ en forensische zorg.
Voorwaarden en tarief no-show / annuleren afspraak
Indien u verhinderd bent om op uw afspraak te komen, dient u deze minimaal 1 werkdag van tevoren af te zeggen. Zo kan er in de vrijgekomen tijd een ander worden geholpen. U kunt de afspraak telefonisch verplaatsen of afzeggen of u kunt een e-mail sturen naar administratie@timmerpsychiatrie.nl.
Wanneer de afspraak tijdig is verplaatst of afgezegd, worden geen kosten in rekening gebracht.
Wanneer u niet op een afspraak verschijnt, zonder dat deze tenminste één werkdag van te voren is afgezegd, zijn wij genoodzaakt 50 euro in rekening te brengen. Deze kosten kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.